Jordbruket spelar en viktig roll för att minska utslÀppen av vÀxthusgaser, samtidigt som det behöver övervinna de stora tekniska, sociala och ekonomiska utmaningarna som den ökande globala efterfrÄgan pÄ livsmedel och energiproduktion kommer att innebÀra. Jordbruket bidrar direkt till cirka 14 % av de globala utslÀppen av vÀxthusgaser som orsakas av mÀnniskor. MÄnga ÄtgÀrder för att minska riskerna med klimatpÄverkan Àr under utredning och det Àr troligt att flera olika strategier kommer att krÀvas för att minska utslÀppen av vÀxthusgaser i jordbruket.
Ekologiska jordbruksmetoder anses ha betydande potential för att minska vÀxthusgasutslÀppen genom ökad kolinlagring i marken och minskade lustgasutslÀpp. Dessutom bidrar ekologiskt lantbruk med olika sidovinster, som till exempel en förbÀttrad anpassning till ett förÀndrat klimat.
I tidigare forskningsprojekt har de jordbruksmetoder som kommer att anvÀndas inom SOLMACC identifierats som lovande metoder för att minska utslÀppen av vÀxthusgaser. De Àr tekniskt och ekonomiskt genomförbara samtidigt som de medför andra positiva effekter pÄ miljön.
FrÄn 2014 till 2018 kommer 4 svenska, 4 tyska och 4 italienska ekologiska gÄrdar att testa nya klimatsmarta metoder i delar av sin verksamhet. I dagslÀget Àr det förhÄllandevis ovanligt att anvÀnda dessa metoder i större skala, men de Àr relativt lÀttillÀmpade och har dÀrför en stor potential att kunna genföras pÄ större gÄrdar.
De klimatsmarta metoderna kommer att genomföras
- pÄ en areal pÄ minst 10 ha (0,5 ha för intensiva trÀdgÄrdsodlingar)
- pÄ hela gÄrden för de förbÀttrade vÀxtföljderna med baljvÀxtrika vallar
- pÄ omrÄden som passar för agroforestry
Processerna kommer att anpassas och förbÀttras löpande under projektets gÄng genom vetenskaplig handledning och kontinuerlig dialog mellan bönderna och deras rÄdgivare.