Gårdsbeskrivning
Trägsta ligger 70 kilometer utanför Östersund. På gården bedrivs mjölkproduktion med i dag 140 mjölkande kor. Kapacitet finns för upp till 210 kor. Gården har brukats ekologiskt sedan 2008. Gården består av runt 280 ha mark, varav 20 ha naturbetesmarker. Växtföljden består av vall fyra år följt av samodling av ärter/åkerböna/spannmål som toppskördas till grönfoder – (vete+åkerböna eller korn+ärter). Andra året efter vallbrott odlas korn med vallinsådd.
Andelen grovfoder i foderstaten har gradvis ökat och ligger idag på 70-80%. Korna ligger ändå kvar på en för gården bra nivå på runt 9000 kg / året. Gården har en biogasanläggning där all flytgödsel idag rötas. På sikt kommer även ströbäddar att kunna rötas. Gasen används för att driva en elturbin och värmen går till bostadshus och ladugård.
Från att ha lejt den mesta körningen pågår nu investering i en egen vallkedja för att klara en bättre tajming och en snabbare skörd.
Klimatsmarta metoder
- Förbättrad hantering av näringsämnen på gården
Syrefri – anaerob – behandling av flytande och fast gödsel (biogas)
Gödslet utsätts för syrefri fermentering för att skapa och fånga metan. Detta förbränns i en motor för att generera el och värmeenergi, så att användningen av fossila bränslen kan ersättas. Flytande och fasta rester återförs till jordbruksmarken och på grund av en högre andel av mineralkväve leder detta sannolikt till en ökad avkastning.
- Optimerat växelbruk med baljväxter
Utöka användningen av foderbaljväxter vall med 1 år
Gården förlänger odlingen av foderbaljväxter i vall från 4 till 5 år genom att införa innovativa ”omsåddstekniker” för att undvika att vallarna förstörs. Foderbaljväxterna bidrar till kvävefixering (minskning av kvävgasutsläpp) och koldioxidbindning. Omsådda baljväxter förbättrar kvävefixeringen och foderproteinkvaliteten.
- Optimerade jordbearbetningsystem
Reducerad jordbearbetning genom att utvidga användningen av foderbaljväxter i vall
Gården förlänger odlingen av foderbaljväxter i vall från 4 till 5 år och sparar jordbearbetningen till ettårigt korn istället. Genom att använda dessa metoder minskas dieselförbrukningen samtidigt som humuslagren i jorden ökar (kolbindning)
- Agroforestry
Silvopastoral-systemet
Gården har en inhägnad blandskog/betesområde på 15-20 hektar. De sista åren har det betats av cirka 100 får från en närliggande gård. Bönderna kommer att börja beta detta område med sina ungdjur, men vill även behålla sitt samarbete med fårgården. Målet för agroforestry-verksamheten är att utveckla detta område så att det fyller flera funktioner – både en större gräsproduktion i ett område som i dagsläget är skogsmark, samt fokus på att spara de träd som har högst ekonomiskt värde. Tallar ska beskäras för att maximera virkesvärdet samtidigt som mer ljus når marken. En del gran behålls och säljs som pappersmassa. Björkar kommer att användas till ved. Alar bevaras som kvävefixerare. Vissa enar sparas till djurlivet.
Dessa metoder innebär en ökad kolbindning i biomassan ovan jord och i marken. En del av den biomassa som används för uppvärmning ersätter fossila bränslen (minskning av koldioxid).